Hellen van Meene

Julia Fullerton-Batten

Julia Fullerton-Batten

Eastreet

Alicia Moneva

SİNEMADA FOTOĞRAF

Bu ufak seçki, fotoğraf sanatına ışık tutan filmleri bir araya getiriyor. Goethe-Institut Istanbul’a desteği için teşekkür ederiz.

Tüm gösterimler ücretsiz olarak bomontiada, C blok, 4. katta gerçekleştirilecektir. Lütfen filmlerin altyazı seçeneklerine dikkat edin.

Bu etkinlik, Goethe-Institut Istanbul işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir.

NATÜRMORT (STILLEBEN)

Yönetmen: Harun Farocki (1997)
56 dakika
Türkçe ve İngilizce altyazılı
12 Mayıs Cumartesi 14.00

Harun Farocki’ye göre bugün reklam sektöründe çalışan fotoğrafçılar, bir bakıma günlük nesneleri resmeden “natürmort” düşkünü 17. yüzyıl Flaman ressamların yolundan gidiyor. Yönetmen, ilginç tezini fotoğrafçıları günümüz “natürmort” işlerini yaratmak için çalışırken görüntülediği üç belgesel sekansla örneklendiriyor: bir peynir tahtası, bira bardakları ve pahalı bir saat.

FOTO: OSTKREUZ

Yönetmen: Maik Reichert (2015)
89 dakika
Türkçe ve İngilizce altyazılı
13 Mayıs Pazar 17:00

Berlin Duvarı’nın yıkılmasından kısa süre sonra, 1990’da, Doğu Almanyalı yedi fotoğrafçı, kendi fotoğraf ajansları OSTKREUZ’u kurdu. Temel fikir şuydu: eser sahibine saygı gösterecek bir kolektif. Ostkreuz kısa sürede Almanya’nın en önemli fotoğraf ajansı oldu. Günümüzde Doğu’dan ve Batı’dan toplam 18 üyesi var. Onları birleştirense dünyaya insancıl bir bakış. Berlin’de yaşayan yönetmen Maik Reichert, yıllardır OSTKREUZ’a eşlik ediyor. Film, duvarlı ve duvarsız dönemde fotoğrafçıların hikayesini anlatıyor.

STEIDL İLE KİTAP YAPMAK (HOW TO MAKE A BOOK WITH STEIDL)

Yönetmen: Jörg Adolph ve Gereon Wetzel (2010)
88 dakika
Türkçe ve İngilizce altyazılı
13 Mayıs Pazar 14.00

Gerhard Steidl 40 yıldır matbaacı ve yayıncı kimliklerini bir arada barındırarak çalışıyor, Göttingen’deki matbaa dükkanından onun kontrolünden geçmeyen tek bir sayfa bile çıkmıyor. Mükemmeliyetçiliği, kitaplara ve geleneksel matbaacılık zanaatına duyduğu kayıtsız şartsız sevgi ve el işçiliğiyle yapılan her işte benimsediği kalite standartları, bütün dünyanın ilgisini çekiyor. Uluslararası ün kazanmış başlıca fotoğrafçılar Gerhard Steidl ile işbirliği yapmak, onunla birlikte mükemmel bir baskıyı tasarlamak ve gerçekleştirmek için birbiriyle yarışıyor. Doğrudan sinema üslubu benimsenerek çekilmiş film, yayıncıyı dünyaca ünlü fotoğrafçılar Joel Sternfeld, Robert Frank, Ed Ruscha, Jeff Wall ve Robert Adams’la birlikte çalışırken, fotoğrafçıların stüdyolarında ve New York’ta, Londra’da, Paris’te, Katar çöllerinde ve elbette yayıncının kalbinin attığı Göttingen’de görüntülüyor.