Ekin Çekiç

Niels Ackermann & Sébastien Gobert

Charles Fréger

Ilona Szwarc

Ümit Savacı

Söyleşiler

Sarah Cooper ve Nina Gorfer / Bediz Yıldızım: Bir Görsel Yaratmak Üzerine

04 Mayıs Cumartesi, Saat 15:00
Yer: Yapı Kredi bomontiada ALT – Performance Hall

Belirli bir tarih ya da miti yansıtan bir görsel nasıl oluşturulur?

Cooper & Gorfer’ın her projesi etkileyici fakat festivalde yer alan Kesintiler serisi şüphesiz en etkileyici olanı. Kesintiler, İsveç’in Sami halkına mensup, farklı kuşaklardan kadınların portrelerine odaklanıyor. Sarah Cooper ve Nina Gorfer 2016’nın buz gibi Şubat ayında, kuzeyin bu enlemlerine seyahat edip farklı yaşlardan Sami kadınlarıyla tanışmış, onların hayatlarına girip onlara kulak vermiş. Dinledikleri hayat öykülerinden parçalanmış kesitler alıp, ortak kadın mücadelesinden yozlaşan kültüre, hastalık hikâyelerinden bireysel zorluklara kadar farklı kesitleri fotoğraflarında bir araya getirmişler. Ortaya çarpıcı, göz alıcı bir sonuç çıkmış.

İnsanoğlunun karmaşık yüzü, tarihten ve bugünden kesitler şeklinde Cooper & Gorfer’ın yapıtlarına işliyor. Resimledikleri portreyle bir muhabir ya da belgeselcinin yaptığı gibi yakınlaşıp onu tanıyorlar; kareyi oluştururken bir sanat yönetmeni gibi en ince detayları tasarlıyorlar. Fotoğraflardaki öğelerin boyutları, renkleri veya formlarının gerçeğe yakın olmasıyla ilgili değiller, dışavurumcu ressamlar gibi her şeye müdahale ediyorlar. Bu söyleşide ikili, 212 editörü Zeynep Erekli moderatörlüğünde sanatsal pratiklerinin inceliklerini ve çarpıcı görsel hikâyeler yaratmak adına kurguladıkları evreni anlatıyor.

Niels Ackermann ve Osman Nuri İyem: Lenin’i Aramak

04 Mayıs Cumartesi, Saat 17:00
Yer: Yapı Kredi bomontiada ALT – Performance Hall

İsviçreli belgesel fotoğrafçısı Niels Ackermann, bu söyleşide Fransız gazeteci ve yazar Sébastien Gobert ile birlikte ortaya çıkardıkları Lenin’in Peşinde projesini mercek altına alıyor. Fotoğrafçı, Ukrayna’daki devrilmiş Lenin heykellerini ararken yaşadıklarını ve projeyi nasıl kurguladığını anlatıyor. Sanatçı, bir ülkenin istenmeyen bir geçmişle nasıl baş ettiğini ve komünizmden arındırılma sürecinin ardından neler gelebileceğine dair düşüncelerini de paylaşacak.

Osman Nuri İyem bir sanatçı, yönetmen ve küratör. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli karma sergilerde yer aldı, fotoğrafları kitap ve dergilerde yayınlandı. Evin Sanat Galerisi’nin kreatif direktörlüğünü yapan İyem, Taşeron Bağımsız Sanat İnisiyatifi’nin de kurucuları arasında. 2006-2009 yılları arasında Miami Üniversitesi’nde Sinema ve Fotoğraf üzerine eğitim gördü, 2011 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümünden ikincilikle mezun oldu. 2013 yılında Kent Üniversitesi’nin Paris programında, Brecht’in Geçerliliği: Güncel Medyada Yabancılaştırma Teorilerinin Olay İncelemesi başlıklı teziyle yüksek lisans yaptı. FAMU’da film atölyesini, MAGNUM’da ise Abbas ve Richard Kalvar’ın fotoğraf atölyelerini tamamladı. İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.

Han Tümertekin & Cemal Emden: Mimariyi Tekrar Tanımlamak

04 Mayıs Cumartesi, Saat 19:00
Yer: Yapı Kredi bomontiada ALT – Performance Hall

İkili, profesyonel ilişkileri ve yakın arkadaşlıkları süresince pratiklerinin nasıl evrildiği üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek. Bu iki idolün uzun soluklu işbirliği dinamiğini incelemek ve takdir etmek adına ilginç bir söyleşi. İkilinin birbirinin işine kattıklarını görmek açısından da önemli bir fırsat sunuyor.

Han Tümertekin, İstanbul’un yanı sıra 2014’te Strasbourg’da kurduğu Atelier Tümertekin ile Türkiye’de ve dünyada mimari projeler gerçekleştiriyor, mimari üzerine eğitimler veriyor. Hem mimar hem de fotoğrafçı olan Cemal Emden ise 1992’den bu yana mimari ve fotoğraf çalışmalarına kurduğu Studio Architecture’da devam ediyor.

Ilona Szwarc: Kendini Bulamayan Karakterler Üzerine

05 Mayıs Pazar, Saat 15:00
Yer: Yapı Kredi bomontiada ALT – Performance Hall

Polonyalı fotoğrafçı Ilona Szwarc, pratiğini kimliğin değişken doğası ve kültürün kimliği nasıl şekillendirdiği üzerine kurmuş. Pratiğinin temeli kadın ve göçmen olmaya dayanıyor. Her fotoğrafında, serisinde ve projesinde bu unsurları barındıran pek çok çarpıcı katman var. Sanatçı, bu etkinlikte festivalde sergilenen iki serisi Rodeo Girls ve American Girls’den yola çıkarak, yenilikçi ve karmaşık tarzına dair bir sunum gerçekleştiriyor.

Seyhan Özdemir Sarper & Emre Dörter: Uzak Coğrafyalar

05 Mayıs Pazar, Saat 17:00
Yer: Yapı Kredi bomontiada ALT – Performance Hall

Söyleşi programında yer alan bir diğer ikili, genç jenerasyondan Emre ve Seyhan, fotoğrafın ve mimarinin birbirini nasıl beslediği üzerine bir söyleşi gerçekleştiriyor. Pek çok projede beraber çalışan ikili arkadaş olunca daha da kolay çalışmaya başlamış. İkili, bu iki pratiğin birbirilerini mimarı alanda ne şekilde yansıttığını tartışacak.

Dilan Bozyel : “Paris-Beyrut : Mutluluk Hattı”

07 Mayıs Salı, Saat 18:00
Yer: Yapı Kredi bomontiada ALT – Performance Hall

Diyarbakırlı fotoğrafçı, mesleğini sürdürdüğü onuncu yılda toplumdaki kimlik ve cinsiyet ayrıştırmaları üzerine arayış ve sorgularını Ortadoğu’ dan başlayıp Avrupa’ya uzanan seyahatlerinde çektiği sokak fotoğrafları ve yazdığı günlük notlar eşliğinde devam ettirirken; yaşamak istediği şehirler arasında seçim yapmanın zorluğunu anlatmaya çalıştığı kitap serisinin ilki olan; Paris – Beyrut : Mutluluk Hattı ile ilgili hazırlanma süreci, kitapta yer alan fotoğrafların ve notların seçimi üzerine sunumunu, izleyiciyi de sorgulamaya yönelttiği interaktif bir söyleşi eşliğinde gerçekleştiriyor.