Levon Biss JeeYoung Lee Helena Blomqvist Scarlett Hooft Graafland

Atölyeler

burcubocekler_atolyefotograf_03

BURCU BÖCEKLER İLE GÜNEŞ BASKI ATÖLYESİ

2 Ekim Cumartesi 13:00-15:00
Yapı Kredi bomontiada

Son senelerde yeniden popüler olan güneş baskı yöntemi, çağımızın hızlı görsel tüketimine bir tezat ve alternatif olarak imajın oluşumunun her anının deneyimlenmesini sağlıyor. Koyu Prusya mavisi üstündeki gölgelerle canlanan gizemli fotoğrafların baskı yöntemi, Burcu Böcekler tarafından anlatılacak atölyede tekniğin tarihi ve sırları paylaşılacak

DETAYLAR

Galata-Atolye-MetinCavus (1)

METİN ÇAVUŞ İLE GALATA CİVARINDAKİ SURLARI FOTOĞRAFLAMA ATÖLYESİ

3 Ekim Pazar
15:00 – 17:00

Galata’da çok sevdiğimiz ve oldukça popüler cafelerin duvarlarının Bizans Dönemi’nde inşa edilen Galata Surları’nın parçaları olduğunu söylersek bu gezimizde deneyimleyeceğiniz tarihi İstanbul hakkında ipucunuz olur. Bu keşif turumuzda, Galata surlarını özgün bir rota izleyerek Metin Çavuş ile keşfediyoruz.

DETAYLAR

photo6_gazhane

MÜZE GAZHANE KEŞFİ FOTOĞRAF ATÖLYESİ

6 Ekim Çarşamba
15:00 – 17:00

Endüstriyel bir yapı “ev” olabilir mi? 19. yüzyıldan kalma eski bir gazhane binası bugün neler anlatır bize? İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Hocalarından Gülsün Tanyeli ve Müze Gazhane’nin yapım sürecinde şantiyenin başında olan Özgür Boran’ın bize mekanı anlattıkları söyleşiden sonra Tomas Hetmanek ile fotoğraf atölyesine geçiyoruz.

DETAYLAR

Burcu Böcekler-Yıldız Atölye (2)

BURCU BÖCEKLER İLE YILDIZ KORUSU’NDA TARİHİ AĞAÇLAR VE FOTOĞRAF YÜRÜYÜŞÜ

7 Ekim Perşembe / 16:00-18:00
Yıldız Korusu

Günümüzde İstanbul’un anıt ağaçlarından bir kısmına ev sahipliği yapan Yıldız Korusu, bu atölyemizin merkezi ve ağaçları da öznesi. Burcu Böcekler’in izinde Londra çınarları, sakız ağaçları, kermes meşeleri, kızılçamlar, dişbudak ağaçları ve doğu çınarlarını keşfederken tarihini de öğreniyoruz.

DETAYLAR

Resized Işıkla Boyama

IŞIKLA BEDENİNİ BOYA ATÖLYESİ

DENEYİM ATÖLYESİ
9 Ekim Cumartesi 14:00 – 16:00

Bedenin ışıkla uyumlu hareket ettirilmesi için Canan Yücel Pekiçten ile dans hareketleri ve ardından Metin Çavuş ile ışıkla boyama tekniğinin uygulamalı deneyimi sonucunda dans, beden ve ışık birlikteliğini fotoğraflarda yakalıyoruz.

DETAYLAR

Fotoğrafçılığın ilk yıllarından yani henüz kimsenin fotoğraf makinasına bakarken gülümsemediği, hatta selfie’nin dahi var olmadığı yıllardan kalan bir yöntem olan güneşle baskı tekniğinde (Cyanotype/Mavi baskı) hem güneş ışığından hem de kimyasal malzemelerden faydalanılmaktadır. Son senelerde yeniden popüler olan yöntem, çağımızın hızlı görsel tüketimine bir tezat ve alternatif olarak imajın oluşumunun her anının deneyimlenmesini sağlıyor. Koyu Prusya mavisi üstündeki gölgelerle canlanan gizemli fotoğrafların baskı yöntemi, Burcu Böcekler tarafından anlatılacak atölyede tekniğin tarihi ve sırları paylaşılacak, aynı zamanda katılımcılar Cyanotype yöntemi ile fotoğraf baskısını deneyimleme fırsatı bulacaklar. 

Not: Katılımcılara atölyede gerekli olacak tüm materyaller atölye yürütücüsü tarafından sağlanacaktır. 

BURCU BÖCEKLER HAKKINDA

Burcu Böcekler 1980 yılında İzmir’de doğdu. Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde lisans, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Fotoğraf Bölümü’nde yüksek lisans, yine Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde doktora eğitimini tamamladı. 2009 yılından beri Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, Fotoğraf ve Video Anasanat Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışıyor, fotoğraf teorisi ve tarihi ile ilgili araştırmalar yapıyor. 2005 ve 2006 yıllarında Aigai antik kentindeki arkeolojik kazı sürecini belgeleyen Burcu Böcekler, 2014 ve 2016 yıllarında Helsinki Photomedia Uluslararası Fotoğraf Konferansı’na konuşmacı olarak katıldı. 2016 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde, ‘Cyanotype Istanbul’ ve 2017 yılında İstanbul Galata’daki Lomography Embassy Store’da, tarihi yarımadadaki Bizans yapılarının fotoğraflarından oluşan ‘Panoramik İzler’ olmak üzere iki kişisel sergi açtı.

BURCU BÖCEKLER İLE GÜNEŞ BASKI ATÖLYESİ

DENEYİM ATÖLYESİ

Katılımcı Sayısı: Maksimum 15 kişidir.
Atölye Tarihleri: 2 Ekim 2021 Cumartesi
Atölye Saati: 13:00 – 15:00
Başlangıç/Buluşma Noktası: Bomontiada Avlu

Kapasite dolmuştur.


Gerekli malzeme: Katılımcılara atölyede gerekli olacak tüm materyaller atölye yürütücüsü tarafından sağlanacaktır.

Katılımcılar, festival kapsamındaki atölyelere katılarak festivalin katılımcının adını ve eserini reklam ve tanıtım amacıyla kullanma hakkını saklı tuttuğunu kabul eder. Atölyeye katılmak ve fakat isminin ve eserlerinin bu şekilde kullanılmamasını arzu edenler contact@212photographyistanbul.com adresine e-posta yollamalıdır.

Galata’da çok sevdiğimiz ve oldukça popüler cafelerin duvarlarında Cenevizliler’in izleri var dersek çok da şaşırmazsınız herhalde. Ama bu izlerin aslında Bizans Dönemi’nde inşa edilen Galata Surları’nın parçaları olduğunu söylersek bu gezimizde deneyimleyeceğiniz tarihi İstanbul hakkında ipucunuz olur. Günümüze çok azı gelebilmiş Galata Surları’na ait duvarlar, zamanında bölgeyi kendi içinde ayrı bir kent haline getirmiş olsa da şu an artık bir ya bir cafenin ya da bir işyerinin duvarı olarak kullanılmakta, burçları ise küçük metal atölyelere dönüştürülmüş durumda, betonarme yapılar arasına sıkışmış haldedir. Bu keşif turumuzda, Galata surlarını özgün bir rota izleyerek keşfediyoruz ve her adımda değişen kentsel doku ile birlikte fotoğraflıyoruz.

METİN ÇAVUŞ İLE GALATA CİVARINDAKİ SURLARI FOTOĞRAFLAMA ATÖLYESİ 

GEZİCİ KEŞİF ATÖLYESİ

Katılımcı Sayısı: Maksimum 20 kişidir.
Atölye Tarihleri: 3 Ekim 2021 Pazar
Atölye Saati: 15:00 – 17:00
Başlangıç/Buluşma Noktası: Galata Kulesi

Kapasite dolmuştur.


Gerekli malzeme:
Katılımcıların yanlarında varsa fotoğraf makinelerini getirmeleri ya da telefonlarını bulundurmaları gerekmektedir.

Katılımcılar, festival kapsamındaki atölyelere katılarak festivalin katılımcının adını ve eserini reklam ve tanıtım amacıyla kullanma hakkını saklı tuttuğunu kabul eder. Atölyeye katılmak ve fakat isminin ve eserlerinin bu şekilde kullanılmamasını arzu edenler contact@212photographyistanbul.com adresine e-posta yollamalıdır.

Mekanı anlamak ve ona artık farklı bir gözle bakmak için nasıl verilere ihtiyacınız var? Tarihi bilgilere? Gerçek anılara? Mimari anlatımlara? Taşların arasından sızan ışıkları yakalamaya? Tüm bunlar için Müze Gazhane Keşfi Atölyesi hazır. Onlarca sembolik anlatımı içinde barındıran Müze Gazhane, kendi varlığı ile bir sembol aslında. Zamanla yaşadığı değişim, endüstriyel duygudan sanat alanı haline gelmesi, yıkım kültürü içinde tarihi hatırlatan mimari… Tüm bunlar atölyede konuşulacak, tartışılacak, öğrenilecek ve hatta fotoğraflanılacak konular. Atölyenin açılışında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Hocalarından Gülsün Tanyeli ve Müze Gazhane’nin yapım sürecinde şantiyenin başında olan Özgür Boran mekanın tarihini ve teknik bilgilerini aktarıyor. Ardından uzun yıllardır İstanbul’da yaşayan Çek asıllı fotoğraf sanatçısı Tomas Hetmanek ile mekanla ilişkimizi derinleştirmek için endüstriyel yapıların insan kullanımına açık hale gelmesi ve farklı bir ruh kazanması üzerine bir fotoğraf turuna çıkıyoruz. 

Hasanpaşa Gazhanesi’nde 1892 yılında havagazı üretimi ve gazın Kadıköy yakasında aydınlatma amaçlı kullanımı başlamıştır. Tesisin kapatıldığı 1993 yılına dek binaların teknik-endüstriyel bir belge olarak korunmaları gerekliliği, gündeme gelmemiştir. 

Gazhane’nin, sanayi mirası olarak korunması, “Sosyal ve Kültürel Tesis” olarak kamuya kazandırılması Gazhane Çevre Gönüllüleri’nin büyük katkılarıyla gerçekleşti. Koruma Kurulu’nca 1994 yılında kültür varlığı olarak tescil edilen tesisin projeleri, İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden bir grup akademisyen tarafından hazırlandı. 2014’e dek konuya ilgi çekebilmek amacıyla etkinlikler düzenlemiş ve alanın kontrol edilebilmesi için kampanyalar düzenlenmiştir. Sonrasında İBB tarafından uygulama çalışmaları başlatıldı ancak geçen süre nedeniyle binalardaki yıpranma ve işlev kararları gereği bazı değişiklikler yapıldı.  Tesis, Müze Gazhane kurumsal kimliğiyle Temmuz 2021’de açıldı.

GÜLSÜN TANYELİ HAKKINDA:

Yüksek lisans ve doktora derecelerini aldığı İTÜ’de akademik yaşamını sürdürmektedir. Yayınları yanı sıra proje ve uygulama çalışmalarında arkeolojik alanlar, anıtsal yapılar ve sanayi tesisleri ağırlıklı yer tutar.  

İBB tarafında Temmuz 2021’de Müze Gazhane olarak açılan Kadıköy-Hasanpaşa Gazhanesi, projenin yürütücüsü ve uygulama danışmanı olduğu, yaklaşık 25 yıllık bir mücadeleyle tamamlanabilen bir endüstri mirasıdır.

TOMAS HETMANEK HAKKINDA :

2002 yılında Masaryk Üniversitesi Sosyal Pedagoji bölümünden mezun olan Çek Cumhuriyeti asıllı otodidakt fotoğrafçı Tomas Hetmanek, 2015’ten beri fotoğraf ile ilgilenmekte. Genellikle büyük format kamera ve alternatif fotoğraf teknikleri ile çalışan Hetmanek, aynı zamanda bir tarihi fotoğraf teknikleri eğitmeni.

ÖZGÜR BORAN HAKKINDA :

Mimarlık eğitimi ardından restorasyon programında yüksek lisans derecesini İTÜ’de aldı. Güryapı Restorasyon Taahhüt ve Tic. Şiketinde anıtsal yapılar ağırlıklı uygulama çalışmaları ardından 2014-2021 yıllar arasında  Kadıköy-Hasanpaşa Gazhanesi projesi uygulama işlerinin şantiye şefi olarak görev yaptı.

*Jotun sponsorluğunda

MÜZE GAZHANE KEŞFİ

Katılımcı Sayısı: Maksimum 20 kişidir.
Atölye Tarihleri: 6 Ekim 2021 Çarşamba
Atölye Saati: 15:00 – 17:00
Başlangıç/Buluşma Noktası: Müze Gazhane

Kapasite dolmuştur.


Gerekli malzeme:
Katılımcıların rahat hareket edebilecekleri ayakkabı tercih etmeleri tavsiye edilir.

Katılımcılar, festival kapsamındaki atölyelere katılarak festivalin katılımcının adını ve eserini reklam ve tanıtım amacıyla kullanma hakkını saklı tuttuğunu kabul eder. Atölyeye katılmak ve fakat isminin ve eserlerinin bu şekilde kullanılmamasını arzu edenler contact@212photographyistanbul.com adresine e-posta yollamalıdır.

Bu fotoğraf atölyemizde İstanbul’un tarihi yeşil alanlarından bir tanesi olan Yıldız Korusu’nu fotoğraflıyoruz. Yıldız Bahçesi olarak da adlandırılan Yıldız Korusu günümüzde İstanbul’un anıt ağaçlarından bir kısmına ev sahipliği yapmaktadır ve bu özelliği ile kentin en önemli doğal miraslarından bir tanesidir. Bu doğal miras alanı içinde Londra çınarları, sakız ağaçları, kermes meşeleri, kızılçamlar, dişbudak ağaçları ve doğu çınarları bulunmaktadır. Bu fotoğraf rotamızda bu ağaçların izini sürüyoruz ve eşsiz formlarını fotoğraflıyoruz. Koru içinde yaptığımız yürüyüşümüzde korunun sahip olduğu eşsiz görsel doğal güzellikleri keşfederken diğer yandan da tarihini öğreniyoruz. 

BURCU BÖCEKLER İLE YILDIZ KORUSU’NDA TARİHİ AĞAÇLAR İZİNDE BİR FOTOĞRAF ATÖLYESİ

Katılımcı Sayısı: Maksimum 15 kişidir.
Atölye Tarihleri: 7 Ekim Perşembe
Atölye Saati: 16:00-18:00
Atölye Yeri: Yıldız Parkı Çırağan Kapısı

Kapasite dolmuştur.


Gerekli malzeme:
Katılımcıların yanlarında varsa fotoğraf makinelerini getirmeleri ya da telefonlarını bulundurmaları ve rahat ayakkabılar giymeleri gerekmektedir.

Katılımcılar, festival kapsamındaki atölyelere katılarak festivalin katılımcının adını ve eserini reklam ve tanıtım amacıyla kullanma hakkını saklı tuttuğunu kabul eder. Atölyeye katılmak ve fakat isminin ve eserlerinin bu şekilde kullanılmamasını arzu edenler contact@212photographyistanbul.com adresine e-posta yollamalıdır.

Bu atölye iki ayrı heyecan verici deneyim vaad ediyor: İlki, Taksim metrosunun boş yaklaşım tünellerine girmek, ikincisi ise ışıkla boyama tekniğini öğrenmek. Fotoğrafçılıkta “ışıkla boyama” olarak bilinen teknikte fotoğrafçı, karanlık bir ortamda hareket eden bir ışık kaynağının izini uzun pozlama yaparak kayıt altına alır. Işığın amaca uygun hareket ettirilmesi ile ortaya çıkan şekiller kontrollü olarak çeşitlendirilir. 

Bedenin ışıkla uyumlu hareket ettirilmesi için bu atölyede önce dans sanatçısı ve koreograf Canan Yücel Pekiçten mekan ve bedenin ilişkisine yönelik kısa bilgilendirici bir dans uygulaması yaptıracak. Ardından fotoğrafçı Metin Çavuş ışıkla boyama tekniğini uygulamalı olarak gösterecek. Kısa eğitimin tamamlanmasından sonra katılımcılar dilerlerse atölyede olacak profesyonel dansçının hareketlerini takip ederek pozlama yapabilecekleri gibi kendi bedenlerini kullanarak da ışıkla boyama fotoğrafları çekebilecekler. 

Katılımcıların rahat hareket edebilecekleri koyu renk giysiler ve ayakkabı tercih etmeleri tavsiye edilir

METİN ÇAVUŞ HAKKINDA:

Metin Çavuş, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mühendislik lisansını tamamladıktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde sanat ve tasarım üzerine yüksek lisans ve doktora yaptı. 2014 yılından beri Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, İletişim Tasarımı Bölümü’nde tam zamanlı öğretim üyesi olarak sinema, fotoğraf ve çağdaş sanat dersleri veriyor. Aynı zamanda belgesel yönetmeni olan Çavuş’un Kutluğ Ataman isimli belgesel filmi, uluslararası film festivallerinde ve saygın sanat galerilerinde gösterildi ve DVD olarak satışa sunuldu. Uluslararası çağdaş sanatçılarla, onların yaratıcı ekiplerinin bir üyesi olarak çalışan Çavuş’un sanat eserleri Tate Britain, SFMOMA ve Venedik Mimarlık Bienali gibi önemli sanat kurumlarında ve etkinliklerinde sergilendi. Fotoğraf çalışmaları, şehir ve doğa katmanları üzerine yoğunlaşan Çavuş’un İstanbul surlarının siyah beyaz fotoğraflarının yer aldığı kitabı Yüce ve Yalnız – Sublime And Secluded 2019’da yayınlandı. 

CANAN YÜCEL PEKİÇTEN HAKKINDA:

Çalışmaları İstanbul, Utrecht, Vilnius, Gdansk, Göteborg, New York, Torino, Pamplona, Paris, Amsterdam ve Lizbon’da olmak üzere çeşitli festival ve mekanlarda sergilenen Canan Yücel Pekiçten, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Çağdaş Dans Ana Sanat Dalı öğretim üyesi ve aynı zamanda koreograf ve dans sanatçısı. Polonya’da düzenlenen 8. Gdansk Dans Festivali’nde birincilik ödülü olan Pekiçten, Saari Residence (Kone Vakfı, Finlandiya), 3:e Våningen (İsveç), Movement Research (ArtsLink, ABD), Espace Darja (Fas), Tanzhaus nrw (Almanya), A Corner in the World (Türkiye), La Cité Internationale des Arts’ (Fransa), Dansmakers Amsterdam’da (BMCT Program, Hollanda) konuk sanatçı programlarına katıldı. Pek çok koreograf ve çağdaş sanatçıyla ortak çalışmalar yürüttü, eserlerinde dans sanatçısı olarak yer aldı ve 58. Venedik Bienali’ne katıldı. Yürüttüğü araştırma ve çalışmalar oryantalizm, toplumsal sınıflar, kadınlıkla bağlantılı temalar ve kültürel temsiller üzerine yoğunlaşıyor.

IŞIKLA BEDENİNİ BOYA ATÖLYESİ

Katılımcı Sayısı: Maksimum 20 kişidir.
Atölye Tarihleri: 9 Ekim 2021 Cumartesi
Atölye Saati: 14:00 – 16:00
Başlangıç/Buluşma Noktası: Atatürk Kitaplığı Gümüşsuyu Taksim

Kapasite dolmuştur.


Gerekli malzeme:
Katılımcıların rahat hareket edebilecekleri koyu renk giysiler ve ayakkabı tercih etmeleri tavsiye edilir.

Katılımcılar, festival kapsamındaki atölyelere katılarak festivalin katılımcının adını ve eserini reklam ve tanıtım amacıyla kullanma hakkını saklı tuttuğunu kabul eder. Atölyeye katılmak ve fakat isminin ve eserlerinin bu şekilde kullanılmamasını arzu edenler contact@212photographyistanbul.com adresine e-posta yollamalıdır.